[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-jsq7cvgc’ admin_preview_bg=”]
Uitdagingen voor lokale besturen
Lokale besturen staan voor grote uitdagingen, zowel op financieel (o.a. dalende inkomsten uit fiscaliteit), maatschappelijk (vergrijzing, diversiteit, klimaat, mobiliteit,…), als op intern bestuurlijk vlak. Hierop een antwoord bieden is niet gemakkelijk, wel noodzakelijk.
Dé belangrijkste uitdaging voor 2019 is de opmaak van een meerjarenplan voor de hele gemeentelijke legislatuur. De (nieuwe) lokale besturen zullen in de loop van 2019 een meerjarenplan opstellen voor de volgende zes jaar (2020-2025). Afhankelijk van de politieke agenda en de omgevingsanalyse worden de beleidsdoelstellingen op verschillende niveaus bepaald. Beleidsdoelstellingen rond wonen, werken, dienstverlening, lokale economie, infrastructuur, klimaat, mobiliteit, etc. komen allemaal in meer of mindere mate (of soms ook helemaal niet aan bod).
De meerjarenplanning
Het is van groot belang dat men bij de opmaak van zo’n meerjarenplan op zoek gaat naar evenwichtige en samenhangende beleidsdoelstellingen over de verschillende beleidsdomeinen heen. Daarbij mag het belang van een sterk economisch beleid voor een stad of gemeente niet onderschat worden. Een steekproef van een aantal meerjarenplannen (2014-2019) leert ons nl. dat (lokale) economie heel vaak niet als volwaardig beleidsdomein opgenomen wordt. Nochtans wordt economie vaak beïnvloed door andere beleidsdomeinen. De verwevenheid van economie met beleidsdomeinen zoals milieu, mobiliteit, toerisme, werkgelegenheid, fiscaliteit, etc. zou moeten resulteren in het feit dat lokale besturen economie steeds vaker als een horizontaal beleidsdomein gaan beschouwen. Een mindset die we helaas nog te weinig in de praktijk zien terugkomen.
Zo’n horizontale benadering zou moeten resulteren in samenhangende beleidsdoelstellingen over de verschillende beleidsdomeinen heen, die u als lokaal bestuur helpen om tot een sterker eindresultaat te komen. Het is belangrijk te streven naar ambitieuze maar haalbare doelstellingen die rekening houden met de stad of gemeente van morgen. Want met een goed beleid, anticipeer je op de vraagstukken van morgen.
[/av_textblock]
[/av_one_full]