Meteen naar de inhoud

Leegstand in zicht?

Wat met onze handelskernen in 2021 ?

De aanhoudende lockdown heeft, hoe kan het ook anders, serieuze gevolgen voor de handelaars in Vlaanderen.  Er was reeds in 2019 een tendens van stijgende leegstand en de invulling van leegstaande handelspanden in de kernen werd een bijzondere uitdaging voor heel wat burgemeesters en schepenen.  De premies en ondersteuningsmaatregelen houden heel wat ondernemingen voorlopig, en vaak ook kunstmatig, in leven, maar eenmaal die steun wegvalt zal duidelijk worden hoe groot de schade effectief is. 

Leegstand in zicht?

Onze handelaars in Vlaanderen zijn nochtans bijzonder creatief en wendbaar. Er waren de voorbije jaren in heel veel centra ook leuke initiatieven van startende handelaars. Zij die begrepen dat beleving onontbeerlijk was geworden, deden zelfs opnieuw goede zaken en veranderden hier en daar het straatbeeld.  Maar na bijna een jaar in volledige of gedeeltelijke lockdown is de rek er stilaan uit. Heel veel persoonlijke middelen van handelaars moesten noodgedwongen in de zaak gestoken worden om, al was het maar de handelshuur, of een gedeelte daarvan, te kunnen betalen. Als er nu niet snel een masterplan komt, waarbij alle overheden mee in investeren, zullen heel wat handelskernen er anders en minder aantrekkelijk gaan uitzien. Er zullen onvermijdelijk heel wat ondernemers de handdoek werpen. Met een toenemende leegstand als gevolg.. 

Een levendige en aantrekkelijke handelskern is van levensbelang!

En toch willen we niet doemdenken. Mensen zullen meer dan ooit nood hebben om weer buiten te komen.  Ze zullen die steden en gemeenten aandoen waar volgens hen het meest te beleven is. De consument gaat opnieuw (voorzichtjes) op zoek naar die sociale interactie, en daarom zullen er heel wat kansen liggen voor zij die durven investeren in een eigen zaak.  Een stad of gemeente met voldoende horeca, lokale handelaars en leuke plekken om te verpozen zal altijd volk aantrekken. Een levendige en aantrekkelijke handelskern is daarom van levensbelang, niet alleen economisch maar zeker ook sociaal. Naast een plek om er je boodschappen te doen is het ook gewoon een plek om mensen te ontmoeten, een  koffie te drinken of uit te rusten op een bankje. 

En laten we vooral onze jeugd niet vergeten.  Zij zullen meer dan ooit de behoefte hebben om buiten te komen, vrienden te ontmoeten, en deel uit  te maken van het stedelijk/gemeentelijk ecosysteem.  Echte contacten, eindelijk!

Wat moet er dan gebeuren? 

Welke inspanningen zijn nodig om leegstand te bestrijden? Vooreerst zullen verhuurders van handelspanden moeten inzien dat excuberante huurprijzen de eerstkomende jaren niet meer zullen betaald worden. Verhuurders maken deel uit van het ecosysteem en als de lange termijn in acht wordt genomen zullen prijzen aanzienlijk moeten dalen. Als een lokale overheid partijen samen kan brengen en mee investeren in een aantrekkelijke handelskern hoeven we niet te vrezen voor leeggelopende centra.   

Als  handelaars, vastgoedeigenaren en lokale besturen samen kunnen anticiperen, om ervoor te zorgen dat de consumenten morgen terugkeren kan de toekomst er mooi uitzien. Starters moeten alle kansen krijgen, en we moeten verder durven kijken dan het traditionele winkelverhaal. Inspirerende sessies, interactieve workshops, betrokken handelaars en een overheid die in dezelfde richting kijkt, kunnen elementen zijn om een beleid te doen slagen. Nu nog doen !  

 

Ben je een vertegenwoordiger van een stad of gemeente, groot of klein, URBAN-IMPACT voorziet begeleiding op maat van je buurt, omgeving of winkelstraat. We komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bespreken! 

Let's connect!

Heb je een vraag? Wil je extra info over ons aanbod? Vul onderstaand formulier in, wij nemen helemaal vrijblijvend contact met je op! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *