Meteen naar de inhoud

Heropen de horeca!

Heropen de horeca: waar een wil is, is een logISCHE weg.

Krijtcirkels voor studenten

De eerste lentezon lokt veel mensen uit hun kot. Na de massale buiten – bijeenkomsten in Gent, Brussel en Leuven is het duidelijk hoe hard velen (jongeren) snakken naar ontspanning, een streepje zon en vooral, sociaal contact. Na het repressieve optreden is er ook stapsgewijs wat meer plaats voor begrip. Zo ging Gents burgemeester Matthias De Clercq in dialoog met de studentenvertegenwoordigers van z’n stad. Dat resulteerde in het aftekenen van een aantal krijtcirkels op het Sint-Pietersplein. Een ruimte waar je per bubbel (op de grond) in kan gaan zitten en afstand bewaart tot andere groepen. Een nobel (maar erg oncomfortabel) initiatief. Ook in parken was het drummen de voorbije week. Oproepen om niet langer naar parken te gaan, het klinkt toch allemaal bijzonder vreemd. En dan spreken we nog niet eens over het afwezig zijn op heel veel plaatsen van toiletfaciliteiten..

© Twitter

Wat als we in de krijtcirkel nu eens een tafel en 4 stoelen zouden zetten? 

Is het niet veel logischer dat we hier eindelijk wat meer volwassen mee omgaan, 1 jaar na de uitbraak van CORONA? Het spreiden van bezoekersstromen en het gereguleerd op afstand houden van bubbels, daar biedt een open horeca toch een antwoord op? Want je kan dan wel 4 mensen in een krijtcirkel op de grond zetten, een tafel en stoel mét bediening maakt die ervaring nog net iets aangenamer (en het is nog goed voor de economie ook).

Horeca als deel van de oplossing 

Daar waar de horecasector de laatste maanden afgeschilderd werd als deel van het probleem, zijn ze eigenlijk een deel van de oplossing (=spreiden bezoekers). Het heropenen van de horecaterrassen biedt heel wat kansen om mensen terug wat ademruimte te geven, binnen een aantal duidelijk afgelijnde spelregels. Die regels zijn trouwens onderhevig aan sociale controle als je het samenkomen van mensen op het publiek domein (en daar horen horecaterrassen meestal bij) organiseert. Mensen snakken naar wat contact en als het op een gecontroleerde manier gebeurt zullen de cijfers er zeker niet slechter door worden. Weinigen die trouwens geloven dat een gedeeltelijke heropening van de horeca, binnen duidelijke krijtlijnen (en heel vaak in open lucht) de cijfers negatief zullen beïnvloeden.

Spelregels terrassenbeleid

Laten we nu eindelijk eens perspectief bieden aan iedereen die de voorbije 5 maanden heel veel opofferingen heeft gedaan (met succes overigens). Als de overheid hier verstandige versoepelingen toelaat, met heel duidelijke spelregels, kan iedereen stilaan weer wat van het normale leven gaan proeven. We zijn er toch allemaal aan toe?

Let's connect!

Heb je een vraag? Wil je extra info over ons aanbod? Vul onderstaand formulier in, wij nemen helemaal vrijblijvend contact met je op! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *